5 tips voor meer gastvrijheid in de horeca

Gastvrijheid in de horeca, gastvrij in restaurants

De een zegt dat Nederlanders ongastvrij zijn, de ander zegt juist dat de gastvrijheid in de Nederlandse horeca wél goed is. Iedereen vindt er wat van. Kortom: het is de ervaring die je zelf hebt opgedaan in de horeca, als gast, maar ook als ervaren horecatijger.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat gasten zich nóg meer welkom voelen in jouw horecagelegenheid? Denk eens aan de vijf tips die wij meegeven.

1. Gasten mogen aanpassingen in het vaste menu doorgeven 

Sommige gasten willen wel een menu, maar zien toch liever nét iets anders op hun bord. Geef van tevoren aan dat wijzigingen in een vast menu mogelijk zijn. Gasten kiezen dan eerder voor een menu. Deze wijziging doorvoeren in de keuken is gunstig, zelfs met de veranderingen is een menu gemakkelijker te bereiden dan à la carte gerechten. Het is vooral handig als het druk in de zaak is, waarbij je binnen no-time een groep nieuwe gasten welkom heet.

2. Medewerkers die zichtbaar zijn voor de klant 

Het is altijd fijn voor de klant als de medewerker ook daadwerkelijk zichtbaar aan het werk is (op het terras). Zo kan de klant snel de aandacht van de medewerker vragen, mocht hij/zij nog iets willen bijbestellen. Eenduidige personeelskleding helpt nog extra om het onderscheid tussen personeel en gasten duidelijk te maken.

3. De juiste uitstraling naar de klant 

Het is belangrijk dat de medewerkers een goede uitstraling hebben richting de klant. Daarbij is goed communiceren de hoofdfactor. Denk maar aan het aankijken van de gast, dat kan een grote positieve invloed op de klant hebben.

4. Welgemeend hartelijk je gasten ontvangen 

Deze tip is in navolging van tip drie, ze horen dan ook bij elkaar. Gastvrijheid bij medewerkers straalt energie uit, vooral als het horecapersoneel het oprecht leuk vindt om aan het werk te zijn. Ze zijn enthousiast en ontvangen de gast met open armen. Grote kans dat je meer fooi ontvangt als je je vak echt gaaf vindt.

5. Medewerkers met basiskennis over de spijs- en wijnkaart 

De productkennis van heel wat horecamedewerkers ontbreekt, mede doordat werken in de horeca een bijbaan voor ze is en ze daarom niet zo’n interesse voor het vak hebben. Het is goed als ze enige voorkennis hebben van de kaart en hier ook intern in opgeleid worden. Als er tenminste één medewerker aanwezig is die wel kennis heeft van de spijs- en wijnkaart, kan de gast snel voorzien worden van bijvoorbeeld de juiste wijnen.

Wil je zelf een opleiding volgen en gastheer of gastvrouw worden? Misschien is de Horeca Academie dan iets voor jou.