“Ik wist niet dat ik moest werken”

Rooster en planning in de horeca, personeelsplanningsapp, digitale personeelsplanner

Die uitspraak behoort nu definitief tot het verleden met de digitale personeelsplanningsapp van onzeHoreca. Door een duidelijk en digitaal rooster direct inzichtelijk te hebben in de app op je smartphone, weet je altijd wanneer je volgende dienst deze lente begint en eindigt. 

Roosterwijzigingen makkelijk doorgeven

Roosters in de horeca wijzigen constant, omdat personeel graag onderling van diensten wil ruilen of omdat een werknemer ziek wordt. Roosters worden dan opnieuw gemaakt en doorgestuurd via e-mail of een ander medium. Zo kan het dus heel gemakkelijk zijn dat het personeel nét even niet die e-mail voorbij ziet komen. Door gebruik te maken van onzeHoreca, zie je precies wanneer je die week dient te werken of wanneer juist niet. Je hebt namelijk zelf je beschikbaarheid van tevoren doorgegeven en daarop anticipeert de horecamanager door je in te roosteren op momenten dat jij beschikbaar bent. Áls er dan roosterwijzigingen plaatsvinden, is het redelijkerwijs zo dat de manager rekening houdt met de door jouw opgegeven beschikbare werktijden en –dagen.

Het rooster inzien op personeelsplanningsapp

Als je eenmaal bent ingelogd met de app op je telefoon, blijf je ingelogd staan. Dus als je even je nieuwe rooster wilt checken, kan dat gemakkelijk door de app te openen. Op twee manieren kun je zien wanneer je de volgende dag ingeroosterd bent. Simpelweg door op je dashboard te kijken of als je via het menu naar het rooster toegaat, kun je meteen van jezelf, maar ook van je collega’s zien, welke dag je werkt.

Bovendien is duidelijk hoe laat je dient te werken, dus een no-show is niet meer van deze tijd. En bovendien kun je in het rooster zien met welke collega’s je die dag samenwerkt en welke dienst je hebt. Dan weet je meteen met welke toffe collega jij de dag wel door kunt komen!

Kijk eens naar: http://www.onzehoreca.info/personeelsplanning-app/