Wist je dat buffelmozzarella niet alleen maar uit Italië komt?

Buffelfarm en buffelmozzarella - onzeHoreca voor de horeca

In Nederland zijn namelijk negen buffelboerderijen waar waterbuffels gehouden worden. Iedere dag worden deze buffels gemolken en wordt de melk verwerkt tot verschillende producten, zoals verse buffelmozzarella. Deze mozzarella kun je drie dagen na het melken al eten! Verser dan dat kan haast niet.

Buffelboerderijen in Nederland

De buffelfarm van de familie Kelder is een mooi voorbeeld van zo’n buffelboerderij. In een Overijssels dorpje, dicht bij de Duitse grens, houdt deze familie 200 waterbuffels, waarvan er ongeveer 130 gemolken worden. Alle producten die voortkomen uit de waterbuffels, worden verkocht in Nederland. Ze streven naar eerlijke buffelmozzarella van buffels. De mozzarella is gemaakt van 100% echte waterbuffelmelk.

Niet alleen mozzarella-kaas kun je maken van buffelmelk. Denk maar aan buffelkaas, waterbuffelijs en buffelyoghurt en niet te vergeten: de buffel feta! Deze laatste kaas heeft een zachtere smaak dan andere fetakazen. De kazen worden gemaakt door lokale kaasmakerijen. De buffels worden niet alleen gemolken, uiteindelijk worden ze ook geslacht en is het vlees van de buffel tevens bestemd voor de verkoop. Zo leveren ze aan Bidfood (voorheen Deli XL), een horecagroothandel, maar ook vanuit hun eigen boerderijwinkel verkopen ze de lekkerste producten.

Streekleverancier voor lokale horeca

De restaurantgast wil graag lekker eten wat dichtbij geproduceerd is. Ook willen ze weten wat er precies op hun bord ligt. Restauranteigenaren spelen hier goed op in, door veel producten bij lokale boeren in te kopen; de buffelfarm is ook zo’n streekleverancier. Chefs uit verschillende delen van Nederland werken al met deze streekproducten en maken de lekkerste gerechten met producten afkomstig van de waterbuffel.

Tevreden gasten en blij horecapersoneel

Omdat nog veel meer restaurants gebruik kunnen maken van streekproducten, maar dit nog niet bij alle restaurants in Nederland bekend is, werd hier bijvoorbeeld op de Horecava eerder dit jaar, aandacht aan besteed. OnzeHoreca is er ook van overtuigd dat het gebruik van lokale streekproducten meer gepromoot dient te worden. Uiteindelijk leidt dit hele verhaal naar tevreden gasten en met tevreden gasten komt blij horecapersoneel.

Laat zien dat jij ook voor het consumeren van streekproducten bent, door dit bericht te delen met je vrienden op Facebook of Twitter.