Tips om horecapersoneel te motiveren en te belonen

Tips om horecapersoneel te motiveren - onzeHoreca, café Van Buren

Zodra de zon gaat schijnen, verschijnen er mensen op het terras. Met of zonder jas, met of zonder zonnebril en met of zonder lekkere trek. Het personeel staat klaar voor deze terrasjesklanten en de medewerkers bedienen vol goede zin de terrasbezoekers. Hier geven we tips hoe het horecapersoneel optimaal gemotiveerd is en blijft bij een druk terrasseizoen. 

Kijken naar de juiste looproutes en de optimale plekken voor de tafeltjes en de stoelen is van belang op het terras. Toch is het uiteindelijk het personeel dat zorgt voor het succes op het terras. (Het weer speelt ook mee natuurlijk.) Het gaat om vakkennis bij de medewerkers, doorzettingsvermogen en de wil om hard te werken. Ook belangrijk is het meebrengen van een glimlach. Een aantal van deze elementen heeft het horecapersoneel al in zich, passie voor de horeca is altijd meegenomen bij werk in de horeca.

Extra verkoop door horecapersoneel

Medewerkers krijgen in de loop van de tijd, met de juiste coaching, het zelfvertrouwen om de terrasbezoekers te adviseren en extra te verkopen. Bijvoorbeeld door het suggereren van een mandje met stokbrood voorafgaand aan de maaltijd. Het op tijd langsgaan om te peilen of de gast nog zin heeft in een extra drankje helpt mee aan de bijverkoop.

Dit bereik je alleen door goed voor je personeel te zorgen en te investeren in de medewerkers. Een voorbeeld is een teambijeenkomst. Dan kunnen bepaalde zaken besproken worden en kunnen op locatie direct korte trainingen gegeven worden. Om de teamspirit erin te houden, is het bevorderlijk als het personeel in de vorm van salaris beloond wordt bij deze activiteiten. Bijkomend voordeel is dat medewerkers hier ook in zichzelf investeren door kennis te vergaren en geïnspireerd te raken.

Motiveren en inspireren zijn key

Het niveau en de prestaties van de medewerkers gaan gepaard met de prestaties van de horecagelegenheid. Relatief jong horecapersoneel motiveren en inspireren zijn hierbij de ‘keywords’. Horecaondernemers kunnen hierbij nagaan hoe de persoonlijke verkoopcijfers van de medewerkers zijn en daarmee ook inzien wat de gemiddelde besteding per tafel is. Deze cijfers delen met het personeel, motiveert vervolgens tot goede prestaties.

Kortom: het succes van je zaak staat of valt met goed personeel. Zorg goed voor je personeel en je zult er vanzelf veel voor terugkrijgen.